Zondag 14 mei 11:00 - 12:30  uur | Het Spaansche Hof: Balzaal

Prijswinnaarsconcert:

  • Optreden van het winnende ensemble van de Grote Kamermuziekprijs 2017
  • Kameropera 'De Grens'

Het festival profileert zich al jaren als kweekvijver voor excellent jong talent dat zowel podiumkansen als samenspelervaring met gevestigde professionals wordt geboden. Sinds 2017 is het Koninklijk Conservatorium een vaste samenwerkingspartner op het gebied van talentontwikkeling.

Jaarlijks wordt tijdens de finale in de Jurriaanse Zaal van De Doelen in Rotterdam de Grote Kamermuziekprijs uitgereikt aan het meest veelbelovende klassieke ensemble. Dit kamermuziekconcours komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Codarts Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Na afloop van de finale selecteert artistiek leider Eva Stegeman samen met de jury wie van de finalisten zich mag presenteren tijdens het festival in de Balzaal van het Spaansche Hof. Dit jaar sleepte The New String Trio alle prijzen in de wacht: de juryprijs, de publieksprijs én de 'Eva Stegeman Prijs'. De drie musici werden geprezen om hun hoge kwaliteit, excellente samenspel en stillistische veelzijdigheid. Ze lichten hun programma persoonlijk toe.
Meer over The New String Trio

Sofia Gubaidulina  - Uit Strijktrio (1989): 1e deel
Gideon Klein - Uit Strijktrio (1944) 2e deel -  Variaties op een Moravisch thema. 
Jean Cras - Uit Strijktrio (1927) 1e & 3e deel 
Erkki Melartin - Uit Strijktrio opus 133: 2e deel - Andante Funèbre en 4e deel - Vivace

The New String Trio:
  Eva de Vries - viool
  Joosep Ahun - altviool
  Aleix Sala Ribera - cello

Na de pauze verandert het decor voor een compacte kameropera getiteld 'De Grens'.
Meer over Kameropera De Grens

Het is 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering is hier nog niet van op de hoogte, en in afwachting van een beslissing zit de Keizer (mezzosopraan Eva Kroon) een dag lang vast op het station in Eijsden. Hij raakt aan de praat met de stationschef (sopraan Ginette Puylaert), een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De discussie tussen de twee heren loopt hevig op, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

 
Een historische gebeurtenis met actuele betekenis in het jasje van een compacte kameropera: De Grens is een korte voorstelling van een half uur die muziek heel dicht bij het publiek brengt, niet in de laatste plaats door unieke filmbeelden uit 1918.

De zangers Eva Kroon en Ginette Puylaert staan op het punt door te breken in de operawereld. De muziek wordt gespeeld (én geacteerd) door de Haagse violist Pieter van Loenen (winnaar publieksprijs Het Nederlandse Vioolconcours 2016) en het vernieuwende Collectief But What About (winnaar Grote Kamermuziek Prijs 2016) bestaande uit klarinet, accordeon, contrabas en slagwerk. De muziek is van de hand van Peter de Graaff, die in 2016 direct na zijn afstuderen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als een van de jongste componisten een contract bij uitgeverij Donemus heeft getekend. Het libretto is van Yuri Robbers en de regie is in handen van Saskia Bonarius.

Normaal €17,50 | Ooievaarspas en jongeren tot en met 27 €8,75

Foto De Grens: Caroline Keman

The New String Trio wint de Grote Kamermuziekprijs 2017!

29 maart 2017
The New String Trio van het Koninklijk Conservatorium sleepte alle prijzen in de wacht, waaronder ook de 'Eva Stegeman Prijs' - een optreden tijdens Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag. We zien uit naar hun dynamische en intense samenspel op 14 mei in het Spaansche Hof!
Klik hier voor een impressie van de finale in de Jurriaanse Zaal in De Doelen op 28 maart jongstleden