PROGRAMMA 2016 ‘SPELEN MET VUUR’

WOE 20 APRIL 2016 | NIEUWE KERK 20.15 UUR

Heilig vuur

Manuel de Falla – El Amor Brujo, Pantomime en Rituele vuurdans
(bewerking voor strijkkwintet en piano)
Antonín Dvořák – Bagatellen, opus 47
Anton Bruckner – Symfonie nr. 7 (bewerkt voor ensemble door Erwin Stein, Hanns Eisler en Karl Rankl)

> 19.15 uur – Inleiding Leo Samama: De ware hartstocht van Bruckner

Heilig vuur. Voor de diepgelovige Anton Bruckner was het de drijfveer om monumentale symfonieën te creëren. Vertrouwend op zijn innerlijk kompas componeerde hij alleen de muziek die zijn hart hem in gaf. Hij schroomde niet voor de riantst denkbare orkestbezetting te schrijven en ontwikkelde een onmiskenbaar eigen stijl. Dat zijn symfonieën moeilijk uitvoerbaar waren, nam hij voor lief.

Het Musica Nexus Festivalensemble speelt Bruckners Zevende symfonie, in een prachtig arrangement voor tien instrumentalisten. In deze versie klinkt het stuk transparanter, persoonlijker en sensitiever dan wanneer een orkest van ruim honderd man een muur van decibels opwerpt.

Voor deze verrassende bewerking komt een harmonium op het podium te staan. Die gelegenheid benutten we om u ook te laten genieten van Dvořáks poëtische Bagatellen voor strijkers en harmonium. We openen het festival met, hoe kan het ook anders, de Rituele vuurdans uit Manuel de Falla’s El amor brujo, om de vuurgoden te bezweren.

Wie meer wil weten over Bruckners heilig vuur is van harte welkom bij de inleiding van Leo Samama.

Musica Nexus Festivalensemble:
Eva Stegeman > viool | Jackie Xiao > viool | Emlyn Stam > altviool | Ursula Smith > cello | Wouter Swinkels > contrabas | Julien Hervé > klarinet | René Pagen > hoorn | Dirk Luijmes > harmonium | Hans Eijsackers > piano | Gabrielé Zemaityté > piano

Normaal € 30,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

DON 21 APRIL 2016 | KASTEEL DUIVENVOORDE 20.15 UUR


In vuur en vlam

Josef Suk – Ballade in d-klein voor strijkkwartet
Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet in F, opus 18/1
Leoš Janáček – Strijkkwartet nr. 2, “Intieme brieven”

In vuur en vlam raakte de componist Leoš Janáček voor zijn leerlinge Kamila Slösslová. Hij richtte hartstochtelijke liefdesbrieven aan haar en het vurige strijkkwartet ‘Intieme brieven’. We presenteren dit meesterwerk, dat van passie overkookt, in combinatie met Janáčeks openhartige proza.

Beethoven was verzot op Shakespeare en liet zich voor zijn Eerste Strijkkwartet inspireren door Romeo en Julia. Ook hij liet vuur en vlam toe in zijn kwartet, dat zich daarom verrassend goed laat combineren met Janáčeks ‘Intieme brieven’.

De primarius van het festivalkwartet is Gordan Nikolić; aan vrijwel elke editie van Kamermuziekfestival Den Haag werkte hij mee. Hij is muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest en een compromisloos musicus die in de geest van elk stuk diep wil doordringen. Op zijn verzoek zijn repetitiesessies ingepland zonder tijdslimiet. Tot in het holst van de nacht zullen de vier musici gaan werken om elke nuance van Janácˇeks kwartet recht te doen.

Met Eva Stegeman en Ursula Smith heeft Nikolić in het festival al vaak strijkkwartetten uitgevoerd. Tussen de musici, die wars zijn van routine, bestaat een bijzondere chemie. Dit jaar voegt de altviolist Emlyn Stam zich in hun gezelschap.

Leo Samama licht het programma met de musici toe tijdens het concert.

Gordan Nikolić > viool | Eva Stegeman > viool | Emlyn Stam > altviool
Ursula Smith > cello | Leo Samama > presentatie

Normaal € 30,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

VRIJ 22 APRIL 2016 | NIEUWE KERK 20.15 UUR

Vurige passie (inclusief Virtuoos vuurwerk bij Kaarslicht)

Franz Liszt – Tristia voor pianotrio
Leoš Janáček – Strijkkwartet nr. 1, ‘Kreutzer Sonate’
Antonín Dvořák – Pianokwintet nr. 2, opus 81

> 19.15 – Inleiding door Leo Samama en Radim Sedmidubský (de altviolist van het Škampa Kwartet)

Het was een onvergetelijk debuut in Nederland. Kit Armstrong kwam in 2006 naar het Kamermuziekfestival Den Haag; Eva Stegeman was hem in Londen op het spoor gekomen. Wie hem destijds hoorde spelen, heeft het er nog over. De pianist was slechts veertien jaar oud en toen al een protegé van Alfred Brendel. Sindsdien is zijn ster pijlsnel gerezen. De NRC zette hem onlangs op een lijstje met zestien ‘cultuurtalenten om in de gaten te houden.’ In maart maakt hij voor het eerst zijn opwachting in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. En een maand later komt hij terug bij ons.

Kit Armstrong bundelt zijn krachten met het wereldvermaarde Škampa Kwartet, in Tsjechisch repertoire op eenzame hoogte. De vier strijkers uit Praag spelen Janáčeks Eerste strijkkwartet, ‘Kreutzer Sonate’. Het is geïnspireerd door Tolstois gelijknamige roman over een gepassioneerde verhouding die op de klippen loopt. Kit Armstrong schuift aan voor Dvořáks geliefde Tweede pianokwintet, met de beroemde Furiant: een vurige dans. Het programma opent met Tristia, een bewerking voor pianotrio die Liszt maakte van Vallée d’Obermann, een van zijn meest verhitte pianostukken.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Dans- en Muziekcentrum Den Haag (Zuiderstrandtheater & Nieuwe Kerk).

Kit Armstrong > piano
Škampa Kwartet

Normaal € 30,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,– (inclusief Virtuoos vuurwerk bij kaarslicht)

VRIJ 22 APRIL 2016 | NIEUWE KERK 22.45 – 23.30 UUR


Virtuoos vuurwerk bij kaarslicht (gratis toegang voor bezoekers Vurige passie)

Franz Liszt – O lieb so lang du lieben kannst (bewerkt voor viool en piano)
Niccolò Paganini
– Caprice opus 1/9 (viool solo)
Franz Liszt – Grande Étude de Paganini nr. 5 in E (Allegrtetto dolcissimo "La Chasse")
Franz Liszt – Es muss ein Wunderbares sein (bewerkt voor viool en piano)
Niccolò Paganini – Caprice opus 1/24 (viool solo)
Franz Liszt – Grande Étude de Paganini nr. 6 in a (Quasi presto, a capriccio, "Thème et Variations")
Franz Liszt – Bist du! Mild wie ein Lufthauch im Mai (bewerkt voor viool en piano)
Franz Liszt – Prometheus (voor piano vierhandig)

Virtuoos vuurwerk stak Niccolò Paganini af. Daarmee hield hij rond 1830 het Europese muziekleven in zijn greep. Waar hij verscheen, werd hij als een superster onthaald. De violist was broodmager en had gloeiende ogen. Zijn verschijning was een aanleiding voor de meest wilde geruchten. Paganini zou niemand minder dan de duivel zelf zijn geweest. Dat hij tijdens zijn optredens door kaarsenvlammen werd beschenen, moet die indruk ongetwijfeld hebben versterkt.

In de Nieuwe Kerk klinken twee van Paganini’s duivels lastige Caprices opnieuw bij kaarslicht. Ze worden uitgevoerd door de jonge violist Michael Foyle, die onlangs als een komeet in het Oskar Back Concours verscheen en de eerste prijs mee naar huis nam.

Liszt was negentien jaar toen hij overdonderd raakte door Paganini’s vioolspel. Hij maakte bewerkingen van Paganini’s Caprices die hij later liet uitgeven als Grands Études de Paganini. U beluistert die spectaculaire etudes in afwisseling met Paganini’s originelen. Meesterpianist Kit Armstrong kruipt achter de vleugel. Voor Sony nam hij een veelgeprezen Liszt-cd op.

Liszts pakkende symfonische gedicht over Prometheus die het vuur roofde bij de Olympische goden mag natuurlijk niet ontbreken. Kit Armstrong en Hans Eijsackers vertolken Liszts eigen arrangement voor piano vierhandig.

Kit Armstrong > piano | Hans Eijsackers > piano | Michael Foyle  > viool

Gratis toegankelijk voor bezoekers Vurige passie
Losse kaarten: Normaal € 20,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

ZA 23 APRIL 2016 | DE ZALEN, RODE ZAAL 10.30 UUR

Lichterlaaie (7+)

Vier brandweermannen en één brandweervrouw wachten in een brandweerkazerne op het rinkelen van de alarmbellen. Samen staan zij 24 uur per dag paraat, verlangend naar vuurzeeën en hunkerend naar heldendaden. Tot die tijd worden hun vurige wensen geblust met het onderhoud van het materieel, conditietrainingen, briefings en de ietwat eigenaardige liefhebberijen die de brandweerlieden erop na houden. En met wachten, héél véél wachten.

Lichterlaaie is een muziekvoorstelling over alledaagse helden, smeulende dromen en de moed die nodig is om regels te breken als de nood aan de man is.

De regie is van Michael Helmerhorst (Beumer & Drost, Het Volk, Vis à Vis, Frommerman). Bastiaan Woltjer (Woei!, Buzz Aldrin/Toneelgroep Oostpool)  schreef de muziek. Udo Thijssen (Feikes Huis, Hoge Fronten, Kinderboekenbal) ontwierp en naaide de kostuums.

Koperkwintet KWIVR
Mark Geelen > trompet & gitaar | Sjoerd Pauw > trompet | Anneke Wensink > hoorn, althoorn & zang
Bastiaan Woltjer > trombone & tuba | Joost van Genugten > tuba & zang

Normaal € 17,50 | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 8,75

ZA 23 APRIL 2016 | DIVERSE LOCATIES CENTRUM 14.00 UUR

Haagse Kamers

Wegens groot succes alleen nog kaarten beschikbaar voor een verkorte route met twee concerten
De volledige route Haagse Kamers is uitverkocht. Gelukkig is er in het Vendue Huis en in de Salon Heijm Rijken nog voldoende plaats, zodat we een verkorte route kunnen aanbieden met twee concerten, die om 15.00 uur van start gaat.
Kaartjes kosten € 12,50 per stuk.

U bezoekt dan de twee concerten van het Gideon Klein Trio en het Quatuor du Roy. Net als alle bezoekers ontvangt u per mail een exacte routebeschrijving.

Haagse Kamers
Haagse Kamers is een van de geliefdste onderdelen van het festival. U maakt een wandeling door een mooi stuk Den Haag en geniet op drie locaties van korte optredens door jonge toptalenten. Drie ensembles van het Koninklijk Conservatorium spelen door vuur geïnspireerde instrumentale muziek.

In de loop van de jaren hebben onze festivalmusici al opgetreden op maar liefst dertig verschillende locaties. We bespelen bijna letterlijk de hele stad. Sinds de eerste Haagse Kamers in 2009 is het Koninklijk Conservatorium een inspirerende partner geweest. Een bijzondere locatie is de Salon Heijm Rijken, boven de passage. De plek waar ooit Vincent van Gogh zijn eerste expositie hield. 

Locaties en musici

Venduehuis – Nobelstraat 5
Gideon Klein Trio
Eva de Vries > viool | Anna Meenderink > altviool
Aleix Sala Ribeira > cello

Salon Heijm Rijken – Buitenhof 5
Le Quatuor du Roi
Fanni Skézely > traverso | Anna Jane Lester > viool
Garance Boizot > viola da gamba | Balázs Tóth > luit

Project 2.0 – Noordeinde 57 niet in de verkorte route
The Swinnish Guitar Duo
Leo Sörlin > gitaar | Antero Pellikka > gitaar

Tijdsschema volledige route (inmiddels uitverkocht) 
14.00 – 14.30 concert 1
15.00 – 15.30 concert 2
16.00 – 16.30 concert 3

Tijdsschema verkorte route
15.00 – 15.30 concert 1
16.00 – 16.30 concert 2

In de week voorafgaand aan het festival ontvangt u een routebeschrijving, zodat u precies weet wanneer en waar u wordt verwacht voor welk concert.

Naborrelen en napraten?
Kom na afloop naar De Luca in de Passage.

Prijzen verkorte route
Normaal € 12,50 | Ooievaarspas en jongeren t/m 27 € 7,50

ZA 23 APRIL 2016 | ELECTRICITEITSFABRIEK 19.30 UUR


Vlammenspel

Georg Friedrich Händel – Music for the Royal Fireworks, ouverture
Jeroen op de Beek – Game of Fire
Ludwig van Beethoven – Die Geschöpfe des Prometheus, finale
Manuel de Falla – El amor brujo, Rituele vuurdans
Igor Stravinsky – De Vuurvogel, Berceuse en finale
Viotta Jeugdorkest o.l.v. Coen Stuit

Presentatie van Vlammenspel, een compositieproject met Micha Hamel
Viotta Jeugd Sinfonietta o.l.v. Micha Hamel

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt natuurlijk ook in de muziek. Weinig is zo hartverwarmend als een concert door een superenthousiast jeugdorkest. In Vlammenspel speelt het Viotta Jeugdorkest muziek van Händel, Stravinsky, De Falla en Beethoven. Ook zetten ze een gloednieuw stuk van een medeorkestlid op hun lessenaars: Game of Fire van Jeroen op de Beek, nog maar 13 jaar oud.

Na de finale uit Stravinsky’s Vuurvogel presenteren de musici van Viotta Jeugd Sinfonietta het eindresultaat van de compositieworkshop Vlammenspel. Tijdens dat educatieproject hebben de orkestleden onder leiding van componist en dirigent Micha Hamel een nieuw stuk voor groot ensemble ‘gecomponeerd’, rond het sprookje De Vuurvogel.

Dit concert vindt plaats in de indrukwekkende turbinehal van de Electriciteitsfabriek – tegenwoordig een hippe theater- en ­concertzaal.

Workshop Vlammenspel
10.00 - 16.00 uur – Nutshuis

Wie de workshop wil bijwonen is van harte welkom. De leden van Viotta Jeugd Sinfonietta werken aan een stuk van tien minuten voor groot ensemble. Met Micha Hamel wisselen ze klankideeën uit die in een grafische partituur terechtkomen.

Viotta Jeugdorkest
Coen Stuit > dirigent

Viotta Jeugd Sinfonietta
Micha Hamel > dirigent

Normaal € 10,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 5,–

ZA 23 APRIL 2016 | ELECTRICITEITSFABRIEK 21.00 UUR

Late Night Fire

Werken van o.a. Bach, Falconieri, Ravel, De Falla, Scriabin, Schumann, Berio, Fauré, Bartók, Isang Yun, Debussy

Je komt ogen en oren te kort. In de indrukwekkende Electriciteitsfabriek bespelen acht topmusici de gehele ruimte. Een theatraal vormgegeven concert, met een spectaculair lichtontwerp. Van alle kanten klinkt muziek. Een kleurrijk programma met vuurcomposities uit meerdere eeuwen in wisselende bezettingen.

De Electriciteitsfabriek voorziet een groot deel van Den Haag van energie. De turbinehal, tegenwoordig buiten gebruik, is voor concerten een fantastische ruimte en al vergeleken met een hip Berlijns podium. De zaal bestaat uit meerdere verdiepingen met doorkijkgaten. Op allerlei plekken duiken de musici op. Ze kunnen ook vlak naast jou gaan spelen. Er is geen afstand meer.  

De musici creëren een sfeer waarin de muziek direct tot je spreekt. Ze spelen beroemde meesterwerken en verrassend repertoire dat je onverwacht kan raken, het vuur in je kan aanwakkeren. Late Night Fire is een evenement vol spannende verrassingen. Na afloop ontvang je de speellijst met alle stukken.

David Prins, een internationaal gevierde regisseur, verzorgt de dramaturgie en het beeld, de Aveq Group het lichtontwerp.

Eva Stegeman > viool & artistiek concept | David Prins > dramaturgie & beeld
Thomas Arntz (Aveq) > techniek&lichtontwerp | | Gordan Nikolić > viool | Celine Flamen > cello
Izhar Elias > gitaar | Miriam Overlach > harp | Ryanne Hofman > klarinet & basklarinet
Ramon Lomans > slagwerk | Daria van den Bercken  > piano

Normaal € 25,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

ZO 24 APRIL 2016 | HET SPAANSCHE HOF 10.30 UUR


De vuurdoop – Prijswinnaarsconcert

Pianorecital van Roman van Engelenhoven
(winnaar Young Pianist Foundation Piano Competition 2015)
Robert Schumann/Franz Liszt – Widmung
Franz Liszt – Harmonies du soir (Etude d’exécution transcendante)
Alexander Scriabin – Vijfde pianosonate

Duorecital van Michael Foyle en Maksim Stsura
(winnaar Het Nationale Vioolconcours, categorie Oskar Back)
Gabriël Fauré – Vioolsonate in A-groot, opus 13

Optreden van But what about
winnaar Grote Kamermuziek Prijs

But what about:
Vincent Martig basklarinet
Wilco Oomkes accordeon
Antonio Pierna García slagwerk
Julián Sarmiento Escobar contrabas
Wendi Ostir zang


Prijswinnaars van drie concoursen stellen wij aan u voor in de Balzaal van Het Spaansche Hof, een prachtig achttiende-eeuws stadspaleis aan het Westeinde met een magnifieke tuin. U leert een verrassend stukje Den Haag kennen. Een buitenkans.

De winnaar van de Young Pianist Foundation Piano Competition is Ramon van Engelenhoven. Hij vertolkt de Vijfde sonate van Skrjabin, die is geïnspireerd door de Prometheus-mythe (de vuurroof bij de Olympische goden). Met Harmonies du soir van Liszt laat hij een vlammende zonsondergang opklinken.

Met souverein gemak won de jonge violist Michael Foyle het Oskar Back Concours. Hij zet Faurés poëtische Vioolsonate, opus 13, op zijn lessenaar.

De Grote Kamermuziek Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ensemble van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag of Codarts in Rotterdam. Tijdens de finale op 29 maart, met Eva Stegeman in de jury, ging de prijs naar het eigenzinnige Haagse ensemble But What About.

Deelnemers aan het Meespeelatelier Den Haag musiceren na afloop in de Oranjesalon.

Normaal € 17,50 | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 8,75

ZO 24 APRIL 2016 | HET SPAANSCHE HOF 14.00 UUR

Werthers wanhoop

Wolfgang Amadeus Mozart – Pianokwartet nr. 2 in Es-groot, KV 493
Johannes Brahms – Pianokwartet nr. 3 in c-klein, opus 60

De muziekuitgever Simrock kreeg van zijn best verkopende componist een eigenaardig verzoek. Johannes Brahms wilde op het titelblad van zijn nieuwe pianokwartet een afbeelding plaatsen van een jongeman die een revolver tegen zijn slaap houdt.

Brahms had zijn kwartet namelijk op Goethe’s Werther gebaseerd. Een beruchte briefroman die een zelfmoordgolf had ontketend. Het verhaal over Werther die wanhoopt om zijn onbereikbare Lotte en zich uiteindelijk van het leven berooft, had Goethe meeslepend onder woorden gebracht.

Ook Brahms was aangegrepen door de roman, niet in de laatste plaats door de onmogelijke liefde die hij koesterde voor Clara Schumann. Brahms vond in zijn muziek een uitlaatklep en schreef een van zijn persoonlijkste meesterwerken, waarin vertwijfeling, maar ook tederheid en melancholie op een onvergetelijke manier zijn verklankt.

De Amsterdam Chamber Soloists spelen Brahms’ pianokwartet indrukwekkend. Vier musici die hun vuur voor kamermuziek met passie delen.

Deelnemers aan het Meespeelatelier Den Haag musiceren na afloop in de Oranjesalon.

Amsterdam Chamber Soloists
Thomas Beijer > piano | Tijmen Huisingh > viool | Anna-Magdalena den Herder > altviool
Jan Bastiaan Neven > cello

Normaal € 20,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

ZO 24 APRIL 2016 | HET SPAANSCHE HOF 16.00 UUR

Vuur en verlangen

Muziek van o.a. Piazzolla, Bach, Sting, Hahn, Monteverdi en Satie

André Heuvelman is de eerste trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij musiceert ook in het Nederlands Blazersensemble. Zijn instrument ziet hij als slechts het middel om te ontroeren, te verbinden en te inspireren. Zijn boodschap is: “Ik speel, creëer en deel, dus ik ben.”

In het thema vuur en verlangen zoekt hij met zijn ensemble inspiratie voor een verrassend programma. Hij is geen man die maanden van te voren precies bepaalt wat hij gaat doen. Hij improviseert het liefst op het moment zelf, om in te spelen op het publiek. Als we hem vragen wat hem voor ogen staat, laat hij weten dat hij zal beginnen en eindigen met Sting en dat hij wil optreden in een intieme setting bij kaarslicht. Daar moeten onverwachte ontmoetingen tot stand komen.

“Stel je voor... Stel je voor dat je verlangen toe zou laten. Dat je je zou overgeven aan het moment.. Onze muziek raakt dat... Zonder kloppen binnen...En dan.. Zal er ruimte zijn voor vuur.. Jouw vuur zal ontbranden! Als je durft natuurlijk ...”

André Heuvelman & the Live! B/ANDA
André Heuvelman > trompet | Lilian Farahani > sopraan | Johan van der Linden > saxofoon
Santiago Cimadevilla > bandoneon | Rebecca Fransen > contrabas | Henry Kelder > piano

Normaal € 20,– | Ooievaarspas en jongeren t/m 27  € 12,–

ZO 24 APRIL 2016 | HET SPAANSCHE HOF 17.00 UUR

Klap op de vuurpijl

We sluiten het festival feestelijk af met een slotborrel in het Spaansche Hof. Je kunt met de festivalmusici napraten en je krijgt de kans om het sfeervolle stadspaleis aan het Westeinde te leren kennen. Deelnemers aan het Meespeelatelier Den Haag 2016 (Kamermuziekateliers Nederland) musiceren in de Oranjesalon.

Toegang gratis, consumpties voor eigen rekening